• Novinky

            • AGROFILM 2023

            • 39.ročník Medzinárodného filmového festivalu AGROFILM

              AGROFILM 2023

              Dňa 4.10.2023  sa žiaci II.SK , III.SK , I.M a II.M triedy  zúčastnili 39.ročníka Medzinárodného filmového festivalu AGROFILM, ktorého tradičným sprievodným podujatím bolo diskusné fórum spojené s premietaním filmov. Podujatie sa uskutočnilo v priestoroch Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra (NPPC) v Lužiankach. Téma bola Krotíme hoaxy – poľnohospodárska veda 21.storočia vyvracia najviac rozšírené mýty a nezmysly o poľnohospodárstve na Slovensku a EÚ. Žiaci si pozreli zaujímavé filmy a reportáže, ktoré súviseli s rôznymi témami napr. Biopásy, Viazanie uhlíka, Domáca zabíjačka. Asi najviac ich zaujal film s témou Jedlé červíky, kde v relácii Farmárska revue chceli ukázať, že aj hmyz môže byť potravina a zároveň mali žiaci možnosť aj ochutnať chrumkavé červíky s cesnakom   pochádzajúce z českého chovu. Pre viacerých to bol nový „gastronomický zážitok“. Po skončení diskusného fóra nás čakalo občerstvenie v podobe plnených tortil, žemlí a voňavej štrúdle. Ešte raz sa chceme poďakovať vedeckej pracovníčke NPPC Ing. Martine Gondekovej, PhD. za pozvanie a zabezpečenie dopravy.

            • Projekt Digitálny žiak pre našich prvákov i osobitne žiakov z Ukrajiny

            • Nová oprávnená skupina pre projekt Digitálny žiak - aktuálni žiaci prvého ročníka stredných škôl, primani a kvintáni osemročných gymnázií v školskom roku 2023-2024 sa môžu registrovať len do 30.9.2023!

              Prosím, kto má záujem, smerujte sa na stránku digitalnyziak.sk

              Z cieľovej skupiny cca 50 tisíc žiakov je zatiaľ registrovaných len 18 tisíc. Ďakujeme za Vašu pomoc.

               

              P.S. Ak sa žiaci už registrovali na iné cieľové skupiny, teraz im už registráciu nepovolí. My ich však zo starších registrácií dohľadáme.

              S úctou,Realizačný tím projektu Digitálny žiak

               

               

              Pre žiakov z Ukrajiny!

              Národný projekt Digitálny príspevok pre žiakov z Ukrajiny je ODTERAZ dostupný pre všetky ukrajinské deti so štatútom dočasného útočiska vo veku od 6 do 18 rokov, nielen pre školákov!

              Národný projekt Ukrajinský žiak bol spustený ešte 11.08.2023 a je už v plnom prúde. Aj vďaka Vášej pomoci Ukrajinské deti sa registrujú a je ich viac ako 5000+!, ale napriek tomu projekt narážal na určité prekážky a nie každé ukrajinské dieťa sa mohlo do projektu pripojiť. Jednou z hlavných podmienok získania digitálneho príspevku bol zápis ukrajinského dieťaťa do slovenského školského systému. A práve podmienka školskej dochádzky bola pre veľkú časť odídencov nerealizovateľná, a preto bola iniciátormi upravená. Ak zákonný zástupca vykonal (-a) potrebné aktivity k nájdeniu vhodnej školy, ale ku dňu registrácie nebolo možné zapísať dieťa do žiadnej z nich, ktorá by vyhovovala potrebám dieťaťa, a to vzdialenosťou od miesta bydliska, zameraním a študijnými potrebami, vyplní čestné prehlásenie do formulára, a tak jeho dieťa po novom získa možnosť zúčastniť sa na projekte. Cieľom projektu aj naďalej zostavá podpora začleňovania ukrajinských žiakov do vzdelávacieho systému Slovenskej republiky a slovenskej spoločnosti. Projekt počíta s poskytnutím príspevku na nákup digitálnej techniky vo výške 350 Eur pre 20 000 užívateľov, ktorí splnia NOVÉ podmienky pre poskytnutie príspevku, a to nasledovne:

              - byť občanom Ukrajiny,

              - mať na Slovensku štatút dočasného útočiska,

              - a) byť žiakom slovenskej základnej alebo strednej školy, 

              alebo b) úspešne absolvovať test zo slovenčiny na úrovni A1 a zároveň úspešne absolvovať test digitálnej zručnosti (pre deti od 15 rokov)

              - ku dňu registrácie musí byť mladší ako 18 rokov.

              Časový rámec projektu zostáva nemenný: do 30.09.2023 prebieha registrácia detí  cieľovej skupiny/ich zákonných zástupcov a overenie nimi poskytnutých údajov v databázach príslušných štátnych orgánov Slovenskej republiky. Je dôležité poskytnúť rodičom a deťom, ktoré spĺňajú vyššie uvedené podmienky, všetky informácie o tom, ako postupovať, ak majú záujem o kúpu digitálneho zariadenia prostredníctvom projektu Ukrajinský žiak, keďže časový rámec projektu je veľmi obmedzený. Ak rodičia dieťaťa nie sú prítomní na Slovensku, môže v ich mene konať zástupca, ktorému udelia splnomocnenie (tlačivo je k dispozícii na webovej stránke, je potrebné ho vyplniť, vytlačiť, podpísať a zaslať zástupcovi na Slovensku), a ktorý si uplatní digitálny príspevok (t. j. zakúpi digitálne zariadenie) pre ich dieťa.

              Všetky informácie o registrácii a podmienkach uplatňovania digitálneho príspevku nájdete:

              Text v slovenčine: https://ukrajinskyziak.sk/tpost/szfaemfr71-projekt-ukrajinsk-iak-je-odteraz-dostupn

              Text v ukrajinčine: https://ukrajinskyziak.sk/tpost/xyz3ddyhe1-vdteper-proekt-ukranskii-uchen-dostupnii

              a na call centre +421 (0) 232 284467 (v pracovných dňoch počas 9.00-17.00 je poskytované poradenstvo aj v ukrajinskom jazyku).

              Prosíme Vás o širenie informácii medzi ziakmi z Ukrajiny a ziadatelmi o zapis do Vasej školy tohto textu v Ukrajinskom jazyku

              Проект "Український Учень" розширено і тепер кожна українська дитина, яка має статус odídenec у Словаччині, віком від 6 до 18 років, має право брати участь у проекті і отримати ваучер у розмірі 350 євро на купівлю цифрового пристрою. Реєстрація:  www.ukrajinskyziak.sk/ua

              👉 Якщо дитина ходить до словацької школи, достатньо заповнити реєстраційну форму на сайті.

              👉 Якщо дитина не навчається у словацькій школі, необхідно:

              1. Зареєструватися на сайті ukrajinskyziak.sk: вибрати "Не є учнем словацької школи" та поставити галочки у всіх полях, підтверджуючи, що ви зацікавлені у шкільному навчанні Вашої дитини у Словаччині та зобов’язуютеся пройти тести словацької мови та IT Fitness test (в залежності від віку).

              2. Пройти тести одразу після реєстрації або до 10 жовтня:

              • Для дітей від 6 до 18 років - тест на визначення рівня володіння словацькою мовою: https://ukrajinskyziak.sk/test-a1-ua 

              • Для дітей від 15 до 18 років - IT Fitnes Test (україномовна версія) на визначення рівня цифрової грамотності: https://itfitness.eu/uk/oblikovi-zapysy/vxid-reyestraciya/ 

              ❗️ Результати тестів не впливають на участь у проекті, а лише вказуватимуть на рівень володіння навичками, які допоможуть Вашій дитині інтегруватися до словацької школи і словацького суспільства.

              🕐  Реєстрація триває до 30 вересня 2023 року.

              📆 Використати сертифікати (придбати пристрій) можна буде до 31 жовтня 2023 року.

              ℹ️ Реєстрація та детальні умови: www.ukrajinskyziak.sk/ua

               

               

            • Športovo kultúrny deň

            • Po roku a odchode žiakov na prázdniny opäť pokračovala tradícia športového a kultúrneho dňa zamestnancov školy, spojená so školením BOZP. Ďakujeme všetkým, či už za aktívne zapojenie sa do súťaží, ako aj za povzbudzovanie súťažiacich a príjemnú atmosféru.

            • Kalokagatia - mladý záchranár 2023

            • Žiaci úspešne reprezentovali našu školu v stredoškolskej súťaži - Kalokagatia - mladý záchranár 2023. Cieľom tejto obľúbenej súťaže je podporovať filozofiu - spojenie krásy tela a ducha s fyzickou zdatnosťou. Súťažili v disciplínach ako - streľba zo vzduchovky, rúčkovanie na lane, poskytovanie prvej pomoci a iné. V silnej konkurencii a veľkej účasti škôl sa im podarilo obsadiť 10. miesto. Štafeta pozostávala z nasledujúcich žiakov: Sabina Kováčová, Marianna Molnárová, Kristián Horník, Dávid Popluhár, Vladimír Vajzer.

            • Beh olympijského dňa v rámci akcie Olympijský deň v Nitre

            • Dňa 16. 06. 2023 sa žiaci SOŠP Nitra pod vedením PaedDr. Natálii Dvořáčkovej, PhD. zúčastnili Behu olympijského dňa v rámci akcie Olympijský deň v Nitre.
              V kategórii žiačky stredných škôl sa v behu na 900 metrov popasovali s veľkou konkurenciou žiačky: Sabina Kováčová, Natália Rapsová, Viktória Čanakyová a Lucia Boháčiková.
              V kategórii žiaci stredných škôl zdolali taktiež 900 metrovú trať žiaci: Vladimír Vajzer, Dávid Popluhár a Kristián Horník.
              Všetci žiaci úspešne dobehli do cieľa, kde boli dekorovaní medailami a užili si skvelý deň plný športu.

            • Olympijský deň

            • Dňa 16.6.2023 sa na futbalovom štadióne FC Nitra uskutočnila akcia s názvom "Olympijský deň" kde sa naši žiaci zapojili do športových sútaží a aktivít.Dňa 16.6.2023 sa na futbalovom štadióne FC Nitra uskutočnila akcia s názvom "Olympijský deň" kde sa naši žiaci zapojili do športových sútaží a aktivít.

            • ZOO Bojnice - III.F

            • Dňa 2.6.  trieda 3. F. bola  na školskom výlete, počasie nám prialo. Vybrali sme sa  vlakom z Nitry do najstaršej a najnavštevovanejšej ZOO na Slovensku, aby sme sa bližšie oboznámili so životom zvierat a našou krásnou kultúrnou pamiatkou , ktorou je nádherný zámok . 

              Cesta bola dlhá a únavná, hlavne späť.

              Ráno sme ešte dospávali vo vlaku.  Náš cieľ bolo vidieť , čo najviac zvierat, ktoré sa tu nachádzajú.

              ZOO chová aj ohrozené druhy, výchovne a poučne vplýva nielen na tých najmenších , ale aj nás väčších. Najviac nás zaujali  slony, ktoré majú krásny nový pavilón. Medvede nás prekvapili svojou hrou v bazéne  s loptou  a kusom plávajúceho dreva. Do zámku sme však už nestihli ísť. Obzreli sme si však jeho krásu  zvonka. Po únavnej prehliadke v ZOO sme skončili v útulnej kaviarničke, kde sme si dopriali kvalitnú kávičku a osviežujúcu limonádu. Domov sme odchádzali spokojní a plní zážitkov a už teraz sa tešíme na ďalší spoločný výlet.

            • Medzinárodná spolupráca v odbornom vzdelávaní

            • Stáž s finančnou podporou z Medzinárodného Visegrádskeho Fondu

              Ďalšia medzinárodná spolupráca v odbornom vzdelávaní

               

              Vďaka projektu Program V4 Gen Mini-Grants SOŠ potravinárska, Cabajská 6 v Nitre získala finančnú podporu z Medzinárodného Visegrádskeho Fondu, ktorú využila na rozvoj ďalšej medzinárodnej spolupráce v odbornom vzdelávaní. V dňoch 15.5.2023 – 20.5.2023 sa 7 žiakov našej školy pod vedením hlavnej majsterky odborného výcviku mohlo zúčastniť týždennej cezhraničnej mobility v partnerskej škole v Českej republike. Celá stáž, ktorá sa realizovala v spolupráci so  Střední školou gastronomie, U Krbu 521 / 45, 108 00 Praha, sa niesla v duchu kulinárskeho umenia pod mottom „Využitie tradičných českých receptov v modernej gastronómii“. Okrem vytvorenia partnerstva s ďalšou školou v zahraničí si pedagogickí zamestnanci medzi sebou vymenili odborné poznatky a získali nové skúsenosti pre svoju ďalšiu prácu, žiaci mali príležitosť nájsť si priateľov v inej krajine, spoznať ich kultúru, históriu a nadobudnúť nové odborné zručnosti.

               

              Cezhraničná spolupráca bude pokračovať ďalším výmenným pobytom, tentokrát týždňovou stážou žiakov z partnerskej školy u nás, v Nitre. Už teraz sa tešíme na príchod našich nových priateľov z Českej republiky v jesennom termíne, ktorého tematické zameranie bude rezonovať v zmysle hesla „Od tradícií k novým trendom“.

               

            • Exkurzia Biskupský hostinec

            • Dňa 17. mája 2023 sa budúci cukrári z III.E triedy spolu s triednou učiteľkou Dašou Halandovou zúčastnili exkurzie v cukrárskej dielni Biskupského hostinca v Nitre. Pod vedením skúsenej cukrárky si  mali možnosť vyskúšať prácu s kvalitným cukrárenským materiálom, oboznámili sa s modernými technológiami a vychytávkami pri výrobe zákuskov a zmrzlín. Žiaci asistovali pri výrobe a zdobení mini Pavlovej tortičiek, čokoládovej torty so zrkadlovou polevou a sledovali každodennú prácu profesionálnej cukrárky v reálnej prevádzke.

            • Kurz na ochranu života a zdravia

            • Kurz na ochranu života a zdravia je neoddeliteľnou súčasťou vyučovania aj tento školský rok.

              Aktivity na ochranu prírody, topografia, zdravotná príprava ... slnečný deň, alebo dážď, našich žiakov neodradí ani pršiplášť.

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola potravinárska
      • Sekretariát: Ing. Lucia Majerčíková, PhD. Telefón: 037/77 20 427 Mail: sosp@sosp.sk
      • Cabajská 6, 949 01 Nitra Slovakia
      • 17054222
      • 2020408918
      • Ing. Lucia Majerčíková, PhD. priama linka - 037/77 20 429
      • Všetky dôležité informácie Vám poskytneme na sekretariáte školy a vstupné informácie aj na vrátnici pri vstupe do budovy školy.
    • Prihlásenie