• Novinky

            • Odborná exkurzia v Mäspome spol. s r. o.

            • Odborná exkurzia v Mäspome spol. s r. o.                                                                        Mäspoma.sk

               

              Dňa 10.10.2023 sme sa vydali s triedami 3.Sk a 2.M vlakom na odbornú exkurziu do firmy Mäspoma  spol. s r.o. v Dvoroch nad Žitavou. Po úvodných peripetiách s meškajúcimi vlakmi sme sa dostali do cieľa. 

              Mäspoma spol. s r. o. je moderná slovenská spoločnosť.  Na európskom trhu pôsobí od roku 1991. Na domáci trh a do krajín EÚ distribuuje široký sortiment tých najkvalitnejších výrobkov.

              Videli sme analytické aj mikrobiologické laboratórium, rôzne druhy skladov nielen na suroviny, obaly ale aj hotové výrobky, proces spracovania rôznych druhov korenín (sušenie, drvenie, mletie, miešanie koreninových zmesí a balenie). Žiaci získané poznatky využijú nielen na hodinách technológie, ale aj tovaroznalectva, surovín, mikrobiológie, analytickej chémie ale aj ekonomike.

              Touto cestou chcem poďakovať  Karolíne Pukancovej žiačke 3.Sk, ktorá exkurziu navrhla zorganizovala a v neposlednom rade aj vedeniu podniku Mäspoma spol. s r.o. v Dvoroch nad Žitavou za umožnenie vstupu do prevádzky, za sprevádzanie aj odborný výklad, ktorý nám všetkým dal veľa informácií.

              Kto by mal chuť využiť výrobky z firmy Mäspoma spol. s r. o. v kuchyni, pridávam aj link na receptár. https://www.maspoma.sk/category/recepty/

               

              Informácie o koreninách,  napríklad odkiaľ pochádzajú, ako vyzerajú, voňajú, chutia ako sa využívajú ... nájdete v tomto linku https://www.maspoma.sk/category/koreniny-a-z/

               

            • Medzinárodná spolupráca v odbornom vzdelávaní

            • "Od tradícií k novým trendom" [PDF]

              Stáž s finančnou podporou z Medzinárodného Visegrádskeho Fondu. Cezhraničná spolupráca pokračuje ďalším výmenným pobytom, tentokrát týždňovou stážou žiakov z partnerskej školy u nás, v Nitre v termíne 02.10. - 07.10.2023

              Vďaka projektu Program V4 Gen Mini-Grants SOŠ potravinárska, Cabajská 6 v Nitre získala finančnú podporu z Medzinárodného Visegrádskeho Fondu, ktorú využila na rozvoj ďalšej medzinárodnej spolupráce v odbornom vzdelávaní. V dňoch 15.5.2023 – 20.5.2023 sa 7 žiakov našej školy pod vedením hlavnej majsterky odborného výcviku mohlo zúčastniť týždennej cezhraničnej mobility v partnerskej škole v Českej republike. Celá stáž, ktorá sa realizovala v spolupráci so Střední školou gastronomie, U Krbu 521/45, 108 00 Praha, sa niesla v duchu kulinárskeho umenia pod mottom „Využitie tradičných českých receptov v modernej gastronómii“. Okrem vytvorenia partnerstva s ďalšou školou v zahraničí si pedagogickí zamestnanci medzi sebou vymenili odborné poznatky a získali nové skúsenosti pre svoju ďalšiu prácu, žiaci mali príležitosť nájsť si priateľov v inej krajine, spoznať ich kultúru, históriu a nadobudnúť nové odborné zručnosti. 

            • Otvorenie školského roka 2023/2024

            • Školský rok sa začal aj v Zbore väzenskej a justičnej stráže na Vašinovej ulici v Nitre...

              Otvorenie školského roka 2023/2024

              Dňa 4.9. 2023 sa opäť otvorili brány pre všetkých školákov. Na školskom dvore sa zhromaždili žiaci a pedagogickí pracovníci našej školy. Úvodné slová patrili riaditeľke školy, Ing. Kataríne Čurillovej, ktorá srdečne privítala žiakov, zvlášť prvákov a popriala im veľa šťastia a osobných úspechov. Po krátkom príhovore predstavila prvákom triednych učiteľov a všetci žiaci sa pobrali do svojich tried. Prváci objavovali dosiaľ nepoznané priestory aj tváre nových spolužiakov. Ostatní žiaci po prázdninách opäť stretli svojich spolužiakov a pedagógovia zhodnotili ako sa mládež za dva mesiace zmenila.

              Školský rok sa začal aj v Zbore väzenskej a justičnej stráže na Vašinovej ulici v Nitre - Chrenová. V školskom roku 2023/2024 bude 12 odsúdených študovať večernou externou formou v 3-ročnom učebnom odbore 2964 H cukrárka. Na slávnostnom otvorení školského roka za zúčastnili: predseda NSK Ing. Branislav Becík, PhD., podpredsedníčka NSK Mgr. Martina Holečková, generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže  plk. Mgr. Michal Sedliak, mjr. JUDr. Ivan Duchoň, Mgr. Marcela Kočišová, vedenie SOŠ potravinárskej v Nitre a ich triedna učiteľka. Aj keď si nemohli obliecť špeciálne oblečenie na prvý školský deň, radosť v ich očiach sa nedala prehliadnuť. Odsúdené sa tak budú môcť po skončení trestu ľahšie zaradiť do bežného života a uplatniť sa na trhu práce.

              Ak chcete vidieť, ako vyzeral ich prvý deň a najmä ako bude vyzerať cukrárska výučba za mrežami, pozrite si nasledujúcu reportáž

              link na reportáž

              Školský rok je otvorený a nás čaká desať mesiacov usilovnej práce, ktorú spoločnými silami hravo zvládneme. Tak nech sa nám všetkým darí.

            • Biela pastelka

            • Aj v tomto roku sa naša škola zapojila do verejnej zbierky na podporu Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska a na našej škole sa vyzbierala suma 119,2 Eur. Všetkým ďakujeme. 

            • AGROFILM 2023

            • 39.ročník Medzinárodného filmového festivalu AGROFILM

              AGROFILM 2023

              Dňa 4.10.2023  sa žiaci II.SK , III.SK , I.M a II.M triedy  zúčastnili 39.ročníka Medzinárodného filmového festivalu AGROFILM, ktorého tradičným sprievodným podujatím bolo diskusné fórum spojené s premietaním filmov. Podujatie sa uskutočnilo v priestoroch Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra (NPPC) v Lužiankach. Téma bola Krotíme hoaxy – poľnohospodárska veda 21.storočia vyvracia najviac rozšírené mýty a nezmysly o poľnohospodárstve na Slovensku a EÚ. Žiaci si pozreli zaujímavé filmy a reportáže, ktoré súviseli s rôznymi témami napr. Biopásy, Viazanie uhlíka, Domáca zabíjačka. Asi najviac ich zaujal film s témou Jedlé červíky, kde v relácii Farmárska revue chceli ukázať, že aj hmyz môže byť potravina a zároveň mali žiaci možnosť aj ochutnať chrumkavé červíky s cesnakom   pochádzajúce z českého chovu. Pre viacerých to bol nový „gastronomický zážitok“. Po skončení diskusného fóra nás čakalo občerstvenie v podobe plnených tortil, žemlí a voňavej štrúdle. Ešte raz sa chceme poďakovať vedeckej pracovníčke NPPC Ing. Martine Gondekovej, PhD. za pozvanie a zabezpečenie dopravy.

      • Kontakty

        • Stredná odborná škola potravinárska
        • Sekretariát: Ing. Lucia Majerčíková, PhD. Telefón: 037/77 20 427 Mail: sosp@sosp.sk
        • Cabajská 6, 949 01 Nitra Slovakia
        • 17054222
        • 2020408918
        • Ing. Lucia Majerčíková, PhD. priama linka - 037/77 20 429
        • Všetky dôležité informácie Vám poskytneme na sekretariáte školy a vstupné informácie aj na vrátnici pri vstupe do budovy školy.
      • Prihlásenie