• Novinky

            • Olympiáda z anglického jazyka

            • Olympiáda z anglického jazyka

               

              Dňa 29.11.2022 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády z anglického jazyka. Tomuto kolu predchádzali triedne kolá, kde prihlásení žiaci písali náročný test, ktorý obsahoval čítanie a počúvanie s porozumením, slovnú zásobu a gramatiku. Najúspešnejší  žiaci postúpili do školského kola. Víťazom v školskom kole sa stal Denis Slovák, III.F trieda, na 2. mieste sa umiestnil Matúš Máttel z I. S a na 3. mieste sa umiestnili Elizabeth Takáčová zo IV. E a Alexander Repaský z III.S triedy.

              Víťazovi prajeme veľa úspechov v okresnom kole olympiády.

            • Mikuláš CUP

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikuláš CUP.

              Mikulášsky turnaj v stolnom tenise a silovom trojboji. Víťazom turnaja v stolnom tenise sa stal David Vilhem z 1.E, na druhom mieste skončil Milan Lazár z 2.S a na bronzovej priečke skončil Ronald Toráč z 1.F. V silovom trojboji skončil prvý Tomáš Olajos.

            • Gaudeamus 2022

            • Dňa 15.11. 2022 sa žiaci 2.M triedy zúčastnili na podujatí Gaudeamus - prednáškové a konzultačné dni na výstavisku Agrokomplex Nitra. V rámci prednáškových a konzultačných dní mali  študenti možnosť navštíviť prednášky univerzít a vysokých škôl najmä zo Slovenska a Česka. Každá prednášajúci škola mala na podujatí tiež kontaktné miesto, kde sa študenti mohli stretnúť so zástupcami školy a opýtať sa na možnosti štúdia, študijné odbory, posielanie prihlášok na školu, ubytovanie a všetko, čo ich zaujíma. Taktiež si mohli odniesť informačné brožúrky s dodatočnými informáciami, ktoré im pomôžu pri rozhodovaní sa a voľbe pomaturitného štúdia.

            • „Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť!“

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album „Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť!“.

              BUBNOVAČKA 2022 DETI TICHO PRED NÁSILÍM NEOCHRÁNI! Deviaty ročník Slovensko-Českej akcie s názvom „Bubnujeme, aby bolo detí lepšie počuť“, ktorá má aj tento rok 18. novembra 2022 symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a podporiť v spoločnosti tému včasnej prevencie. Patronát nad podujatím prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Do Bubnovačky sa môže zapojiť každý. Zapojiť sa môžu školy, spolky, firmy i rodiny doma. Môžete sa spojiť a spoločne v meste sa stretnúť na námestí. Podporiť vás môže mesto, či lokálny hudobníci so svojimi bubnami. Bubnovať môžete na školách – v triedach, na chodbách, telocvični, či na dvore. Okrem samotného bubnovania sú vítané podporné aktivity k téme prevencie násilia - napríklad premietanie filmov k téme, rozhovory, diskusie, tematické nástenky, pre menších zadania na kreslenie, .... kreativite pre podporu témy sa ozaj medze nekladú 🙂

            • Slovenské cukrovary s.r.o - exkurzia

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Slovenské cukrovary s.r.o - exkurzia.

              Aj vďaka exkurzii sa dá nájsť zaujímavá aj náročná práca Dňa 26.10.2022 sa žiaci nadstavbového štúdia tried I.M a II.M, časť žiakov z II.S študijného odboru obchodný pracovník pod vedením Ing. Rakovskej a žiaci študijného odboru kontrolór potravín tried I.Sk, II.Sk a III.Sk pod vedením Ing. Belicovej, zúčastnili odbornej exkurzie v podniku Slovenské cukrovary s.r.o v Seredi. História výroby cukru v meste Sereď sa začala písať už v roku 1844. Jeho zakladateľom bol gróf Esterházy. Súčasná spoločnosť AGRANA vyrába cukor v deviatich závodoch v Rakúsku, Českej republike, Maďarsku, na Slovensku, v Rumunsku a Bosne a Hercegovine. Spracovávajú cukrovú repu od zmluvných pestovateľov a rafinujú surový cukor pochádzajúci z celého sveta. V Seredi spracovávajú cukor nielen zo Západného Slovenska, ale aj z Východného Slovenska. Spoločnosť Slovenské cukrovary, s.r.o. majú kapacitu vyprodukovať okolo 90 000 ton cukru z približne 700 000 ton cukrovej repy počas jednej kampane. Denne spracujú 5 až 7 ton cukrovej repy a repná kampaň trvá približne 130 dní. Exkurzia začala krátkou prednáškou o správaní sa v podniku, o jeho histórii aj súčasnej výrobe. Potom nasledovalo video z výroby. Žiaci počas exkurzie videli jednotlivé prevádzky – príjem cukrovej repy, plavenie, pranie, rezanie. Videli cukrové rezky, vysladené rezky, difúznu, ľahkú, ťažkú šťavu aj cukrovinu. Mali možnosť vidieť melasu a jej ďalšie využitie. Vyrába sa tu kryštálový cukor, ktorý sa balí do papierových obalov s hmotnosťou 1kg, 50kg a 100kg. Každého žiaka zaujala iná časť výroby a niektorí pofrflali na teplo v prevádzke. Celou výrobou sa niesla typická repná aróma, ktorá na začiatku žiakom pripomínala pukance. Ďakujeme pani Ing. Martine Sojkovej a jej spolupracovníkom za umožnenie exkurzie pre našich žiakov. Ing. Natália Rakovská

            • AGROFILM 2022

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album AGROFILM 2022.

              Dňa 5.10.2022 sa žiaci IV.F, III.F a II.M triedy zúčastnili 38.ročníka Medzinárodného filmového festivalu AGROFILM, ktorého tradičným sprievodným podujatím bolo diskusné fórum spojené s premietaním filmov. Podujatie sa uskutočnilo v priestoroch Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra v Lužiankach. Téma bola veľmi aktuálna – Chlieb a ako nasýtiť svet, ktorá vychádza aj z dlhoročného motta festivalu „ Všetkým ľuďom chlieb a mier “. Žiaci si pozreli zaujímavé filmy a reportáže, ktoré súviseli nielen s históriou chleba, pestovaním pšenice v slovenskej praxi, ale aj výrobou kvalitného kváskového chleba. Počas prestávky mali možnosť aj ochutnať kvalitný kváskový chlieb z pekárne YEME. Relácia RTVS – Farmárska revue venovala Agrofilmu 40 minútový špeciál, v ktorom si môžete pozrieť ako prebiehal festivalový týždeň. Záznam z archívu RTVS - https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/15192/359412#4 (aktívny odkaz je nižšie)

            • Biela pastelka

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Biela pastelka.

              Dňa 23.9. sa naši žiaci - dobrovoľníci - zúčastnili charitatívnej zbierky na podporu Únie slabozrakých a nevidiacich Biela pastelka. Zbierka prebiehala na našej škole ako aj v uliciach v Nitre. Za ochotu a podporu všetkým ďakujeme. Vyzbierali sme krásnych 477€

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola potravinárska
      • Sekretariát: Ing. Lucia Majerčíková, PhD. Telefón: 037/77 20 427 Mail: sosp@sosp.sk
      • Cabajská 6, 949 01 Nitra Slovakia
      • 17054222
      • 2020408918
      • Ing. Lucia Majerčíková, PhD. priama linka - 037/77 20 429
      • Všetky dôležité informácie Vám poskytneme na sekretariáte školy a vstupné informácie aj na vrátnici pri vstupe do budovy školy.
    • Prihlásenie